Yeni yılda kültür ve sanat dünyası nasıl bir seyir izleyecek? Pandemi sonrası yeniden toparlanan performans sanatları, müzecilik, kültürel etkinlikler ve müzik gibi alanlarda neler yaşanacak ? Bu alandaki yetkin kişilerin değerlendirme ve öngörülerinin yer aldığı ‘Oggusto 2024 Sanat Trendleri yayınlandı…
Sanat Dünyasını 2024’te Neler Bekliyor?
• Küçük sanat eserleri küçülecek: Ekonomik ve yaşam kolaylığı odaklı tercihler, kompakt sanat eserlerine olan talebi artırıyor.
• Eklektik koleksiyonlar popülerleşecek: Koleksiyonerler, farklı sanat medyumlarından eserleri bir araya getirerek çeşitli koleksiyonlar oluşturacak.
• Cesur renkler tercih edilecek: Koleksiyonerlerin %60’ı cesur renkleri tercih ederek evlerinde görsel çeşitliliği artıracak.
• Sanat fuarlarında artış yaşanacak: Sanat fuarlarındaki ziyaretçi sayısındaki artışlar, dünya genelinde yeni etkinliklere olan ilgiyi artıracak.
• Tematik sanat ile farkındalık yaratılacak: İklim krizi, savaşlar ve toplumsal dışlamalar gibi konular, sanat eserlerinde önemli tematik odaklar olacak.
• Yapay zeka ve sanat bütünleşecek: Yapay zeka, müzik üretiminde kullanılarak sanatçılara yaratıcı destek sağlayacak ve müzik endüstrisinde etkileyici bir gelişmeye neden olacak.
• Kültürel zenginlik artacak: 2024, çeşitli etkinlikler ve gelişmelerle sanatseverleri buluşturarak kültürel zenginliği artıracak.
“SANAT YATIRIMINA YAPILAN HARCAMALAR ARTACAK.”
Zeynep Karaman (Odeabank Kurumsal İletişim ve Pazarlama Grup Müdürü)
“Sanata yapılan yatırımlar özellikle enflasyon ve durgunluk dönemlerinde artıyor. Önümüzdeki yıl da yatırım amaçlı sanat harcamalarının artacağı kanaatindeyim. Bu yıl Christie’s ve Sotheby’s’de dünyaca ünlü tabloların satışına şahit olduk, 2024 yılı da bu konuda hareketli bir yıl olacağını düşünüyorum.”
“ÇAĞDAŞ SANATIN GELECEĞİNDE TEKNOLOJİ VE TOPLUMSAL DİNAMİKLERİN ETKİSİ OLACAK.”
Dr. Kumru Eren (Borusan Contemporary Müdürü)
“Çağdaş sanat alanı bir süredir, medyum olarak kalıcı olup olmadığını bilmediğimiz teknolojiler için uygun demo sahası sunuyor. Pandemi ile başlayan süreçte, fiziki mekanı terk etmek zorunda kalan sanat sunumu, kendine yeni alanlar açtı. Adeta yeni teknolojilerin ‘tüketici’ ile karşılaşma alanı sanat alanı oldu ve pazarlanabilir teknolojik ürün ve mecralar, sanat ambalajıyla tutundurulmaya başlandı. NFT popülerlik tahtını, AI teknolojilerine bırakırken, araştırmalar bu alandaki sanatsal üretimin, Z kuşağı koleksiyoner dışında pek de karşılığı olmadığını söylüyor.”
“MÜZELERİN DİJİTALLEŞMESİ, SANAT ALANINDAKİ TÜM GELİŞMELERİN TOPLUM VE SEKTÖR TARAFINDAN KABULÜNÜ HIZLANDIRACAK.”
Begüm Güney (Bağımsız Küratör ve Kurumsal Sanat Danışmanı)
“Sanat üzerine “yükselen trend” tanımlamalarına alternatif, doğru kullanımın zamanının ruhunu taşıyan ve kolektif düşüncenin yoğunlukla belirdiği dil, tema, teknik, form gibi temel bileşenlerin ortaklığının belirlediği dolayısıyla saptanabilen yönelimler-yaklaşımlar olarak tanımlanabilir. Sanat; sosyal, kültürel, politik, ekolojik, teknolojik ve ekonomik yapıya bağlı olarak adaptasyon, yenilik ve evrimle yanıt verir. Konvansiyonel sanat alanlarındaki yönelimler genellikle çok daha hafızaya dair olsa da dijital sanatın üretim alanlarındaki çeşitliliğinin hızla artışı ile sanal gerçeklik(VR), artırılmış gerçeklik (AR), yapay zeka (AI) teknolojik araçları sanatın yeni ifade araçları oldu. Bu alandaki Kripto, NFT, metaverse gibi dijital varlıkların ve yeni mecralarının oluşmasıyla sanat üretimine ilginin ve katılımın hızlı artışı aynı zamanda sanatın iletişim ve etkileşim alanını genişleterek, deneyimleme, toplama/koleksiyon yapma şekillerini dönüştüren ve geliştiren yeni bir dönemi getirdi.”
“GELENEKSEL EL SANATLARINA GÖNDERME YAPAN, MALZEME VE ÜRETİM OLARAK ZANAAT VE SANAT KESİŞİMİNDE ÇOKÇA DURAN ESERLERİ DAHA ÇOK GÖRECEĞİZ.”
Seza Ünal Özeren (ArtPick Kurucu Ortağı)
“Dokuma, iplik, kumaş ve halı gibi malzemelerin sanatçılar tarafından yeniden keşfi ile kullanım alanları artacak. Geleneksel el sanatlarına gönderme yapan, malzeme ve üretim olarak zanaat ve sanat kesişiminde çokça duran bu eserleri gerek evlerimizde gerekse kamusal alanlarda ya da müzelerde daha da çok göreceğiz. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Venedik Bienali’nin Fransa temsilcisi Cezayir asıllı Fransız sanatçı Julien Creuzet da bu gelenekten beslenen sanatçılardan birisi. Genç yaşına rağmen 2024 Venedik Bienali’nde Fransa’yı temsil edecek sanatçının eserlerindeki materyal çeşitliliği, geleneksel hikaye anlatımının önemli bir parçası olmasına rağmen son dönem iplikler ile yaptığı heykelvari yerleştirmeleri oldukça gündemde.”
“SAHNENİN DİJİTALLEŞMESİ, İZLEME HALLERİNİ DÖNÜŞTÜRÜRKEN DİSİPLİNLER ARASI EKİP ÇALIŞMASINA DA ORTAM SAĞLIYOR.”
Prof. Itır Erhart (İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Afife Tiyatro Ödülleri Jüri Üyesi)
“Dijital kültürün yansımalarını hemen hemen her alanda olduğu gibi sahne sanatlarında da görüyoruz. Sahnelerin dijitalin sunduğu olanaklardan yararlanarak dönüştüğüne, görsel ve işitsel efektlerin, fotoğrafların, videoların, hologramların oyunculara, dansçılara eşlik ettiğine tanıklık ediyoruz sık sık. Sahnenin dijitalleşmesi ile birlikte izleyici için yeni etkileşim biçimlerine, sürükleyici/kapsayıcı (immersive) deneyimlere alan açılıyor. İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapan “Çirkin” tiyatro ve dijital enstalasyon buluşmasının en iyi örneklerinden biri. Çirkin’de İzleyici mekana özel tasarlanmış efektlerle masalın içinde olmayı deneyimlerken, DasDas’ın oyunu “Titus Kompleks”de bir yandan sahnenin üzerinde dönen binadaki canlı performansı bir yandan kameraya çekilen ve eş zamanlı olarak ekranlara yansıyan görüntüleri takip ediyor, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen Don Giovanni’de sahneye yansıtılan alevlerin ısısını hissediyor. Sahnenin dijitalleşmesi bir yandan izleme hallerini dönüştürürken disiplinler arası ekip çalışmasına da ortam sağlıyor.”
“SANATIN YENİDEN CANLANDIĞI, TOPLUMSAL HAREKETLERİN VE POLİTİKANIN SANATI YÖNLENDİRDİĞİ BİR YIL OLACAK.”
Banu Seyhan (Sanat ve Proje Danışmanı)
“Geçtiğimiz senelerde yaşanılan #metoo ve #blacklivesmatter gibi toplumsal hareketlerden etkilenen, beslenen ve bunu yansıtan sanatçılar, küratörler ve sanat çalışanlarından yola çıkarak bu sene de son dönemlerde atılan politik adımların, savaşların tüm dünyanın gözünü tek bir yere kilitlemesine sebep olduğu için bu yıl ortaya çıkan ve çıkacak olan yeni toplumsal hareketler dolayısıyla özellikle politik söylemi güçlü eserlerin, sergilerin yılı da olacaktır.”